Ack så sant...
Aftonbladet berättar att var fjärde student har övervägt att avbryta studierna på grund av dålig ekonomi. Detta är så sant som det kan bli. 7000 kr i månaden räcker helt enkelt inte längre. Först och främst ska man betala hyran. Smack, så är man 4000 kr fattigare. Sen ska man betala räkningar, och då slutar det oftast med att man har ca 1000 kr kvar att röra sig med en hel månad. Det är till och med svårt för den snålaste.
Det dummaste är den gräns som csn har för hur mycket man får tjäna under året. Den finns väl till för att man inte ska ta ut studiemedel och sen jobba hela året, men den är ju för låg för att man ska kunna ta ett vettigt sommarjobb. Hur är det tänkt? Man får inte tillräckligt med pengar hela våren, och sen när man skulle kunna tjäna pengar inför hösten så FÅR man inte det. Det är väl dumt? Det borde väl främjas att ungdomar som kan vill jobba, nu när det är sån hög ungdomsarbetslöshet och allt.
Här är Annika Creutzer tips hur du som student kan förbättra ekonomi, snodda
rakt av från Aftonbladet:
1. Bostadskostnaden
Hyr en större lägenhet tillsammans med andra. Känns inte så roligt när man är gift.
Sök bostadsbidrag. Det ska vi göra!
Bo kvar hemma. Inte så roligt som gift.
2. Matkontot
Bilda matlag. Jag och min fru har ett matlag.
– Det spar pengar och är roligt. Handla ihop, köp stora förpackningar.
Undvik att handla på bensinmackar. Statoil ligger ju närmast!
– Där är det absolut dyrast.
3. Deklarationen
– Är du skriven på studieorten och arbetar någon annanstans under loven kan du göra avdrag för arbete på annan ort. Resekostnader, boendekostnader och levnadskostnader kan du göra avdrag för. Det kan handla om tusenlappar under ett sommaruppehåll. Detta har jag inte tänkt på, det måste jag komma ihåg till nästa maj.
4. Utnyttja studenterbjudanden
Försäkringar, resor och liknande. Det gör jag, när de finns.
5. Undvik dyra avbetalningslån
– Var försiktig med att ta avbetalningslån. Ekonomin för dig som student kan variera väldigt. Plötsligt har du kanske inte råd att betala. Läskigt med såna där sms-lån, att vem som helst kan få låna, det kan verkligen bli bojor för livet.
6. Planera för dyrare engångsutgifter
Planera för exempelvis tandläkarbesök och optikerbesök.
– Det är bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Det är ju lite trist att inte ha råd med glasögon om man ska plugga. Det är ju inte så lätt att ha en buffert när man inte har pengar att ens gå runt varje månad. Hur ska det gå till?
Kontentan är alltså: Om du ska plugga, se till att göra det direkt efter gymnasiet, och bo kvar hemma hos mamma och pappa. Sommarjobba inte för mycket. Och sist av allt, skaffa en buffert. En stor en.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar